Autor Subiect: Eșecul căsniciei moderne? Statistici și explicații. Depolarizare si „educational  (Citit de 49 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14151
Eșecul căsniciei moderne? Statistici și explicații. Depolarizare și educational mismatch

Am văzut recent o statistică privind rata divorțurilor și nu mi-a venit să cred cât de mare este procentul în care se destramă familiile. Evident, îți pui întrebarea: de ce? Care sunt factorii care determină, într-o măsură atât de mare, divorțurile? Mi-am răspuns așezând pe hârtie tot ceea ce mi-a venit în minte și ar putea influența negativ atât formarea unui cuplu, cât și destrămarea lui.

Pai hai sa le luam la rand si sa le așezam pe puncte:

📊 1. Schimbarea societății. Eu spun ca este factorul principal. Oamenii se căsătoresc mai târziu decât generațiile anterioare, iar maturitatea pe care o au la 30 - 40 ani, crează așteptări (mai) mari. Ma refer la compatibilitate emoțională, nu doar stabilitate.
Femeile sunt mult mai independente financiar si firesc, ca nu mai accepta sa rămână în relații nefericite. In mare măsura a dispărut, aproape ca nu mai există presiunea socială puternică de „a sta împreună orice ar fi”. "Mătușile", "vecinele" și toți cei care aveau de spus ceva și-au pierdut rolul, femeia face ce simte, fără sa-i fie teama de reacția celor din jur și a societății.

Astăzi relațiile au devenit mai libere, dar indiscutabil și mai fragile.

💔 2. Problemele din relație (cele mai frecvente cauze directe). Daca este sa analizezi cele mai comune motive reale de divorț vei găsi: lipsa comunicării, infidelitatea, probleme financiare, diferențe de valori sau obiective lipsa intimității și a conexiunii emoționale

👉 De obicei nu e „un moment”, ci o acumulare în timp a problemelor, pana cand se ajunge la "explozie".

🧠 3. Factori psihologici, ca sunt din aceștia. Adica: imaturitate emoțională, modele toxice învățate din familie, dificultăți în gestionarea conflictelor, stres, anxietate, iar mai nou tot aud de "burnout"

👉 Mulți oameni nu au fost învățați cum să construiască o relație sănătoasă, asa ca nu au cum sa consolideze un cuplu.

⚖️ 4. „Cine e de vină?” In general femeile arata cu degetul spre bărbați, dar și aceștia la rândul lor desemnează femeia ca fiind vinovata.

Am cautat un raspuns statistic si am gasit ca in majoritatea cazurilor ambii parteneri contribuie, dar nu neapărat în mod egal.

Există 3 situații tipice:

⚖️ 50/50 – incompatibilitate, evoluție diferită
⚖️ 60/40 – unul greșește mai mult (ex: lipsă implicare)
⚠️ unilateral – infidelitate repetată, abuz, dependențe

📉 5. De ce pare că sunt „multe divorțuri” in Romania?

In primul rand, pana la a va arata statistica din tara noastra, este important de spus ca România are o rata mai mica decât vestul Europei, dar percepția crește pentru că: divorțurile sunt acum mai vizibile, oamenii vorbesc mai deschis despre ele, iar mediul online amplifică.

În România, rata divorțurilor este relativ scăzută comparativ cu multe țări europene, dar există totuși zeci de mii de divorțuri anual.

📊 Date recente (2023–2024)

În 2024 au fost aproximativ 20.692 divorțuri în România.

Rata: aproximativ 0,95 divorțuri la 1.000 de locuitori.

Raportul dintre divorțuri și căsătorii: 1 divorț la aproximativ 4,9 căsătorii.

📉 Comparativ cu Europa

România este printre țările UE cu cele mai mici rate de divorț, aproximativ 1,2 divorțuri la 1.000 de locuitori în statisticile europene recente.

📅 Alte statistici interesante

Aproximativ 56–57 de divorțuri pe zi în România.

Vârsta medie la divorț:

bărbați: ~44,9 ani

femei: ~41,4 ani.

În circa 40% dintre divorțuri există cel puțin un copil.

✅ Pe scurt:

aproximativ 20–23 mii divorțuri/an

1 divorț la ~5 căsătorii

rata sub media multor țări occidentale

Cate persoane sunt căsătorite și cate necăsătorite in Romania

45,09% – căsătoriți

38,22% – necăsătoriți (nu au fost niciodată căsătoriți)

9,46% – văduvi

7,23% – divorțați

📊 Câte persoane nu au fost niciodată căsătorite: 6–7 milioane de români peste 20 de ani nu au fost niciodată căsătoriți.

Cum este situatia la persoane cu studii superioare

Conform Eurostat, aproximativ 19% din românii cu vârste între 25 și 64 de ani au studii superioare, deci cca 3,5 – 3,7 milioane. Nu exista o statistica oficiala, ci doar o estimare cuantificata cu procentul general. Total estimat: 700.000 – 900.000 persoane cu studii superioare care sunt necăsătoriți

În România, femeile cu studii superioare sunt mai numeroase decât bărbații cu studii superioare, ceea ce creează un fenomen demografic numit „educational mismatch”: există mai multe femei foarte educate decât bărbați cu același nivel de educație, ceea ce influențează formarea de cupluri pe acest palier. Aproximativ 30% dintre femeile adulte au studii superioare (1,8 – 2 milioane), comparativ cu ~19% dintre bărbați (mai putini cu 600.000–800.000).

La categoria +35 ani, 1 milion dintre femei nu sunt căsătorite, din care 200.000 - 300.000 nu au fost niciodată.

As vrea ca dupa zona asta statistica sa mai scriu câteva gânduri. Printre acestea o tema care am mai abordat-o, am si dezvoltat-o in public:

Depolarizarea dintre bărbat și femeie – o cauză subtilă a distanțării în cuplu

În ultimii ani, tot mai des apare ideea că relațiile devin mai fragile nu doar din cauza problemelor evidente, ci și din cauza unor schimbări subtile, aproape invizibile, în dinamica dintre bărbat și femeie. Una dintre acestea este ceea ce am putea numi „depolarizarea” – estomparea diferențelor percepute dintre cele două energii sau identități.

La nivel inconștient, atracția dintre bărbat și femeie nu este construită doar pe compatibilitate rațională, ci și pe diferență. De-a lungul timpului, aceste diferențe au fost asociate inclusiv cu modul de prezentare: vestimentație, atitudine, gesturi, stil. Astăzi însă, granițele devin tot mai fluide. Femeile adoptă frecvent stiluri vestimentare mai neutre sau masculine, iar bărbații integrează elemente considerate cândva specifice feminității.

Această schimbare nu este neapărat negativă în sine – ea reflectă libertatea de exprimare și evoluția societății. Totuși, poate avea efecte subtile asupra percepției reciproce. La nivel subconștient, acolo unde funcționează tipare vechi de recunoaștere și atracție, semnalele devin mai puțin clare. Bărbatul poate percepe mai greu „feminitatea”, iar femeia poate resimți mai puțin „masculinitatea” – nu neapărat în sens biologic, ci ca energie, prezență și diferență.

În acest context, apare o posibilă diminuare a tensiunii atractive dintre poli. Nu pentru că oamenii nu mai caută relații, ci pentru că reperele instinctive după care se orientau cândva sunt mai difuze. Atracția devine mai mult negociată la nivel rațional și mai puțin resimțită spontan.

Desigur, depolarizarea nu este singura cauză a dificultăților din relații, dar poate fi una dintre piesele mai puțin discutate ale acestui puzzle. Într-o lume în care rolurile și expresiile identitare se schimbă rapid, poate că una dintre provocările moderne nu este doar să găsim un partener compatibil, ci și să redescoperim acea diferență care, paradoxal, apropie.

Alta tema pe care am mai abordat-o si pe care o astern si aici: Educația, diferența invizibilă care schimbă dinamica relațiilor

Una dintre cele mai puțin discutate, dar tot mai vizibile realități ale societății moderne este fenomenul numit „educational mismatch” – diferența de nivel educațional dintre bărbați și femei, care începe să influențeze profund relațiile și formarea cuplurilor.

În ultimele decenii, femeia a cunoscut o evoluție spectaculoasă, aproape verticală. Accesul la educație, la cariere, la funcții publice și la domenii odinioară considerate exclusiv masculine a schimbat radical profilul feminin. Astăzi, femeile nu doar că sunt prezente în toate sferele societății, dar, în multe cazuri, depășesc bărbații în nivelul de educație și în interesul pentru dezvoltare personală.

Tot mai multe femei investesc activ în ele: citesc, călătoresc, participă la cursuri, își doresc experiențe, autonomie și sens. Își construiesc identitatea nu doar în jurul relațiilor, ci și în jurul evoluției proprii. În paralel, o parte semnificativă a bărbaților evoluează, dar într-un ritm diferit și adesea într-un cadru mai tradițional, mai puțin orientat spre dezvoltare interioară sau explorare personală.

Această diferență de ritm și direcție creează un dezechilibru subtil. Femeia modernă nu mai caută doar stabilitate, ci și compatibilitate intelectuală, emoțională și de viziune. Iar atunci când aceste elemente lipsesc, atracția scade sau nu se formează deloc. În același timp, pentru unii bărbați, poate apărea o dificultate reală în a se raporta la o femeie puternică, educată și independentă – nu neapărat din lipsă de capacitate, ci din lipsa unor modele sau repere adaptate noii realități.

Nu este vorba despre o competiție între sexe, ci despre o schimbare de paradigmă. Rolurile nu mai sunt clare, iar așteptările s-au modificat rapid. Femeia s-a redefinit într-un timp relativ scurt, în timp ce bărbatul încă își caută, în multe cazuri, locul între tradițional și modern.

Rezultatul? Tot mai multe persoane compatibile ca valori generale nu se întâlnesc sau nu reușesc să construiască relații stabile, pentru că nu se sincronizează la nivel de dezvoltare, aspirații și stil de viață.

În esență, „educational mismatch” nu este doar o problemă de diplome, ci o diferență de mindset. Iar una dintre provocările majore ale relațiilor moderne este tocmai această sincronizare: nu doar să găsești pe cineva, ci să găsești pe cineva care evoluează în același ritm cu tine.